Sport, studentforeninger, natteliv eller bare noen å snakke med? Studentlivet ved Høgskolen i Oslo og Akershus byr på mye mer enn bare fag og lesing.
Fakta
STUDENTFORENINGER: Studentforeninger er en super måte å komme i kontakt med andre studenter på, og få nye utfordringer. Blant studentforeningene finnes eksempelvis turforening, ølbryggeforening, idrettslag, kor og studentmagasin. Finner du ikke en forening som passer for akkurat deg, kan du rett og slett bare starte din egen studentforening!

Det er en kald og mørk kveld på Blindern. De aller fleste har valgt å holde seg inne. Men på en gressbane utenfor treningssenteret Domus Athletica høres fjerne rop med eskalerende styrke. HiOAs guttelacrosselag Kings spiller kamp mot motstykket fra BI – Lions. En horde i røde og blå drakter løper frem og tilbake på det fuktige gresset.

– Kom igjen! roper Camilla Obrenovic (24) fra HiOAs jentelag idet guttene går i angrep. Obrenovic er blant Norges beste lacrosse­spillere. I kveld står hun imidlertid på side­linjen og heier med de andre jentene fra HiOA.

– Lacrosse er en god blanding av det sportslige og det sosiale. Man blir kjent med andre studenter på tvers av studieretninger. Noen av mine aller beste venner spiller på HiOAs lag, sier Obrenovic.

Les mer:

Givende å være engasjert

På banen står Markus Helgheim (23) fra Kings og dømmer kampen. Energi og miljø-studenten spiller vanlig­vis selv, men en skade gjør at han må holde seg i ro.

– Det å være engasjert i en klubb og jobbe mot felles mål og være en del av en gruppe hvor man støtter hverandre, er viktig, mener han.

Lacrossefolket møtes ikke bare på trening.

De arrangerer også turer for medlemmene og reiser på turneringer rundt omkring i landet.

Samler studenter på Samfunnet

På Samfunnet Bislet, HiOA-studentenes eget samlingspunkt og utested, er det stille før onsdags­quizen. En gjeng frivillige fra høg­skolen er i full gang i kjellerlokalene der Fryden­lunds gamle bryggeri lå. Baren gjøres klar, og bord og stoler skal rigges før kveldens quiz. Midt oppe i det hele står styreleder Elin Synnøve Nordberg (24). Hun har ansvaret for å koordinere driften av Samfunnet.

Samfunnet Bislet er HiOA-studentenes eget samlingspunkt og utested. Nærmere 140 frivillige bidrar til å drive stedet, med en rekke arrangementer gjennom studieåret.

– Vi ønsker å gi studentene et så bredt tilbud som mulig. Alle arrangementene våre er gratis og tilpasset studentlommeboken, sier hun.

Blant tilbudene på Samfunnet finnes konserter, quiz, standup, story-slam, debatter og filmkvelder. Studentforeningen bak Samfunnet Bislet jobber for at stedet skal være et lyst­betont samlingssted for alle studenter, der de kan gjøre alt fra å lese til å nyte konserter og stifte nye bekjentskaper.

Vil ha flere frivillige

– Vi er rundt 140 frivillige, og ønsker flere velkommen. Selv begynte jeg for å utvide det sosiale nett­verket mitt. Her blir vi kjent på tvers av studiene, og gjennom dette har jeg har fått mange gode venner, sier Nordberg.

Samfunnet Bislet arrangerer en rekke sosiale aktiviteter for de frivillige. En gang i måneden er det filmkveld bak lukkede dører, de reiser på hytteturer og arrangerer interne kurs.

Fakta
SIO HELSE: SiO Helse har et helhetlig helsetilbud for alle studenter som studerer ved læresteder tilknyttet SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus). Her møter du kompetent helsepersonell som er spesialister på studenters livssituasjon.

Gir råd til studenter

Trenger du noen å snakke med? Da kan det være fint å kjenne til velferdstilbudet til SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus). SiO Helse har et helsetilbud til alle studenter som studerer ved læresteder tilknyttet SiO. Leger, helsesøstre, psykologer, psykiatere, studentrådgivere, tannleger og fysio­terapeuter – og alle er spesialister på typiske student­problemer.

Les mer:

Anne Karine Lie er sosionom i SiO Helse, og jobber med rådgivning av studenter.

Anne Karine Lie er sosionom ved SiO Helse, og jobber som rådgiver for studenter. – Hit kommer ingen feil, sier hun.

– Vi jobber med alt som handler om studiemestring og -gjennomføring og emosjonelle vansker. Vi er et supplement til det offentlige helsetilbudet. Jeg tror mange synes det er fint å komme til spesialister på livssituasjonen de er i. Vi merker stor pågang, for folk har nok blitt mer bevisste på å søke hjelp – og det er bra, sier hun.

– I årene fra tyve til tretti er det mange viktige valg som skal tas. Mange opplever depresjon og angst i denne perioden. Her blir du møtt av kompetent helsepersonell – hit går ingen feil, avslutter hun.

Denne artikkelen ble først publisert i januar 2014.

Publisert 02.10.2015