– Teknologi er framtiden, og Paris er fantastisk, smiler Milan Jakovic (24) fra Kolbotn. Han studerer til elektroingeniør, og er på ett års utveksling ved et fransk toppuniversitet. Og studiekameratene kommer fra hele verden.
Fakta
UTVEKSLING: Ta ett eller to semestre ved en institusjon HiOA har samarbeidsavtale med.

Jeg bor i Paris! Det er fantastisk, sier ­Milan Jakovic og slår ut med armene.

Han sitter på en kafé og nipper til kaffen. Nå er han blitt mer kafévant enn noen gang. I Frankrike er livet herlig.

– Spesielt for en norsk student. Jeg lever godt, smiler han.

Milan Jakovic (24)

Milan studerer ingeniørfag – elektronikk og informasjonsteknologi ved HiOA, med utveksling annet studieår. Kun noen måneder er gått siden norsk-serberen begynte på et fransk universitet.

– Her i Paris har jeg fått en vid vennekrets av internasjonale studenter. De kommer fra helt fra Egypt til Mexico. Venner som også vil være gode å ha når jeg en dag er ferdigutdannet ­ingeniør, sier han.

I en stor og sentrumsnær villa bor han med seks indere, seks kinesere og en student fra Singapore. Og det er mye å finne på i verdensmetropolen. Alt fra grilling i hagen til biljard, museumsbesøk, turer i søte bakgater eller å sitte i en park med en god bok. Storbyer som Amsterdam, Barcelona, Milano og Brussel er bare noen euro unna.

Tre-terminsordning gir ekstra kunnskap

Fra før har Milan en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra BI.

– Det er fint å ha med seg, men det er elektroingeniør jeg vil bli, sier han.

Fakta
TA MED LÅNEKASSEN PÅ TUR: Lånekassen gir støtte til delstudier i et annet land som en del av utdanningen du er i gang med i Norge. Det er mulig å få støtte til opphold, reise og språkkurs. Du kan også søke om skolepenger dersom det er nødvendig. I tillegg finnes ulike stipendordninger for ­studenter som vil reise ut.

 Som elektroingeniør skal han fordype seg i robotikk og sensorer. Et trygt karrierevalg. ­Etterspørselen etter smart teknologi som sensorer, eksploderer i samfunnet. 24-åringen valgte HiOA fordi utdanningsinstitusjonen er i Oslo, har elektroingeniørstudium, og en tre-terminsordning innbakt i ingeniør­utdanningen. Tre-terminordningen gjør at studenter som mangler realfagsfordypning fra videregående, kan ta disse fagene løpet av sommermånedene og første studieår.

Les mer:

– Ikke alle skoler har det. For å bli ingeniør må man ha mer forkunnskaper i realfag enn jeg hadde fra grunnskolen. Med tre-terminsordningen fikk jeg i tillegg fysikk 1 og matematikk R1 og R2

Grep muligheten

Da Milan gikk på BI, reiste han ikke ut det andre studieåret. Det angrer han på. Men denne gang grep han muligheten.

– Jeg ville studere på engelsk, og valgalternativene var mange. Siden man kan få utenlandsstipend fra Erasmus til studier i Europa, ville jeg benytte meg av denne muligheten.

Fakta
TRE-TERMINSORDNING: Et tilbud til deg som har generell studiekompetanse, men som mangler matematikk R1 og R2 og/eller fysikk 1 (matematikk 3MX / 3MN og/eller fysikk 2FY).

Med lån og stipend i Lånekassen, utenlandsstipend fra Erasmus og boligstøtte for studenter fra den franske stat har Milan et romslig budsjett.

– Når alt er trukket fra, har jeg cirka 3000 kroner å betale i månedlige boutgifter. I tillegg er levekostnadene lavere her enn i Norge, forteller han.

Les mer:

Eneste norske på toppuniversitet. ­Milan går på toppuniversitetet ISEP – Institut supérieur d’électronique de Paris. I alt har skolen rundt 60–70 utvekslingsstudenter. Milan er eneste student fra Norge. Der den norske studenten får dekket alt, må medstudentene betale flere titalls tusen i studieavgift.

– Det var ingen problemer å komme inn på studiet. HiOA krevde B i snitt, og det hadde jeg. For meg spiller ikke universitetets renommé noen stor rolle. Men i møte med franskmenn er jeg plutselig mye kulere når de hører at jeg går på privatskole, sier han.

Det er fint å ­komme seg litt ut av Norge, få nye erfaringer og utvide sitt personlige nettverk. Og nå får jeg også en sikker framtid. Teknologi er framtiden.

HiOA hjalp ham godt i søknadsprosessen, mens det franske universitetet fant bosted.

Selv om studiene i Paris foregår på engelsk, er det språkutfordringer i enkelte fag.

– Her får du ikke alt på sølvfat. Men er du innstilt på å lære deg litt fransk, er dette et flott universitet, sier han.

Tett på bransjen og relevante prosjekter

Hver uke har klassen besøk av nye gjesteforelesere fra store bedrifter som Samsung og Airbus. Sistnevnte er Europas svar på NASA. Tema studentene har gjennomgått så langt, er sensorer, modellering, prosjektledelse, system­innføring og mobile nettverk.

De holder også på med et medisinsk prosjekt, «Temperature Pill». Et helseforetak skal utvikle medisiner til dyr, og utføre en test på en hest på tredemølle. Milan og to til i klassen har fått i oppgave å utvikle en «sensorpille» som innføres analt på hesten. Sensoren skal da kunne måle PH-verdi og temperatur.

– Jeg har meldt meg først til å sette den inn! sier Milan med en latter, og rekker opp hånden som illustrasjon.

Blir prosjektet vellykket, vil det publiseres en internasjonal forskningsartikkel.

Gir utveksling tommelen opp

Milan ­anbefaler andre å ta et år i utlandet. Selv får han finpusset ingeniørterminologien på engelsk, ettersom han studerer med så mange andre ­internasjonale studenter. Og det er interessant å oppleve et annet utdanningssystem.

– Vi har ingen bøker her. Alt foregår via foredrag, «slides» og artikler. Det er også fint å komme seg litt ut av Norge, få nye erfaringer og utvide sitt personlige nettverk. Og nå får jeg også en sikker framtid. Teknologi er framtiden, avslutter han.

Først publisert januar 2015.

Les mer om Bachelorstudium i ingeniørfag - elektronikk og informasjonsteknologi

Publisert 01.10.2015