Rektor Curt Rice mener at utdanning former deg som menneske, og er nøkkelen til et rikere liv. Selv har han en lang utdanning bak seg fra USA.

Les mer:

Det er trygt å ta en utdanning ved HiOA, slår rektor Curt Rice fast.

- Vi har mange muligheter her på HiOA, og vi har lærere som er opptatt av sine studenter. Dessuten kommer de fleste av studentene våre raskt ut i jobb, forteller Rice.

I dag utdanner HiOA svært mange av de nye bachelorkandidatene i Oslo og Akershus. Ni av ti har fått en jobb de er utdannet til, viser en ny kandidatundersøkelse fra HiOA.

De aller fleste går rett ut i relevant jobb. Sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer, lærere, barnehagelærere og ingeniører er yrkesutøvere som samfunnet etterspør – og som det kommer til å være behov for i mange år framover.

Vil få ettertraktet vitnemål

Den amerikanske lingvisten med tromsødialekt begynte som rektor ved høgskolen i august 2015. Han jobber for at HiOA skal bli et universitet i 2017.

- Studentene vil ikke oppleve store endringer når HiOA blir et universitet, fordi endringene skjer med små skritt. Utdanningene våre skal fortsette som de er, og studentene vil ikke få mindre praksis og mer teori. Vi skal fortsatt ha den tette koblingen til yrkeslivet og profesjonene som vi har i dag, understreker Rice.

En ting studentene derimot vil merke, er at de får fordelen av å ha vitnemål fra et universitet. Det tror han vil hjelpe studentene når de skal søke jobb, både i Norge og i andre land.

Fakta
Hvem er Curt?
Curt er ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har doktorgrad i lingvistikk fra University of Texas, og er tidligere språkprofessor ved Universitetet i Tromsø. Han er en aktiv blogger og har nesten 15 000 følgere på Twitter.

Det er trygt å ta en utdanning ved HiOA.

Curt Rice

- Jeg tror at universitetsnavnet vil gjøre at vi blir oppfattet som en tyngre institusjon. Da vil det også bli enklere for oss å skaffe nye og spennende samarbeidspartnere internasjonalt, og det igjen vil komme studentene våre til gode, sier Rice.

- Universitetsnavnet blir rett og slett et sterkere kvalitetsstempel på deres utdanning, tilføyer han.

Lingvist og leder

Rektor forteller at det gjorde et stort inntrykk på ham å holde velkomsttalen for flere tusen nye studenter på St. Hanshaugen i Oslo.

– Det var så herlig å se alle de forventningsfulle ansiktene og kjenne på all energien. Det ga meg motivasjon for jobben jeg skulle i gang med, forteller han.

Selv tok Rice sitt utdanningsvalg da han var 18 år og bodde i Minnesota i USA. Riktignok var han ikke sikker på hva han ville bli, men han visste at han ville studere.

Først tok Rice en bachelorgrad i filosofi. Til slutt ble det doktorgrad i lingvistikk ved University of Texas, og senere ble han professor i språkvitenskap. I 1993 flyttet han til Tromsø.

- Jeg jobber ikke som lingvist nå som jeg er rektor. Men jeg har ofte behov for å kunne analysere ting, og det fikk jeg god erfaring med gjennom utdanningen min. Mange av ferdig­hetene jeg fikk med meg fra utdanningen, hjelper meg med å gjøre jobben min i dag.

- Ikke stress. Når det gjelder valg av utdanning, mener Rice det er viktig ikke å stresse.

- Det er lov å smake på forskjellige ting og kanskje endre beslutninger underveis. Det viktigste er at du finner frem til det du synes er interessant.

- Hvis du ikke vet hva du vil studere, så ta heller en pause og jobb ett år. Mange velger for eksempel en helsefaglig utdanning uten å ha hatt noen særlig kontakt med helsevesenet, og kan derfor få seg en overraskelse. Prøv å finne ut mer om det miljøet du vurderer en utdanning innenfor.

- Så tror jeg det er lurt å snakke med venner, familie og lærere. Et annet tips er å komme på Åpen dag på HiOA 8. mars for å få en smakebit på tilbudet vårt og snakke med både faglærere og studenter.

Publisert 24.02.2016