HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Bedre i fysikk, matte og kjemi

På ENT3R får elevene hjelp fra ingeniørstudenter til å bli bedre i realfag.

Olav Johan Øye Publisert: Oppdatert:
Bilde av Faisal Raja Hussain

– Vi gir gratis leksehjelp i matte, fysikk og kjemi, sier ingeniørstudent i energi og miljø i bygg, Sofie Fredheim, som tar imot oss på realfagstreningen ENT3R på HiOA.

Hun koordinerer aktiviteten, og er en av ingeniørstudentene som stiller opp.

– Elevene tar med egne oppgaver eller de får oppgaver av oss. Så svarer vi på spørsmål, og prøver å forklare på en annen måte enn læreren gjør.

– Om de er sikre eller usikre på fagene spiller ingen rolle, og alle er velkommen uansett nivå. Det er samme om de går siste året på ungdomsskolen eller tredje året på videregående skole.

– Vi har 11 mentorer fra forskjellige ingeniørprogram, og det pleier å være om lag 10 elever til stede hver gang. Men vi har plass til mange flere.

Bilde av Sofie Fredheim og Raymond Pettersen

ENT3R tilbys tirsdag, onsdag og torsdag hver uke klokka 16.30 - 18.30.

– Hvordan har elevene blitt oppmerksomme på ENT3R?

– Vi drar på skolebesøk, og spør lærerne om vi kan få lov til å si noen ord i timen om hva vi kan tilby. En del elever har blitt interessert på den måten. Det er det viktig at det er uforpliktende, og ikke snakk om å melde seg på noe, sier Sofie.

– Vi forteller at vi selv sliter litt med matte på høgskolen, men har kommet lenger, og har litt tid til å vise dem. Og når vi først har fått med oss noen, forteller de gjerne vennene sine om det.

– I første omgang har vi besøkt skolene i nærheten av HiOA, og noen andre rundt omkring i Oslo og Akershus.

– Framover har vi lyst til å ta enda mer kontakt med skoler i nærområdet, slik at vi kan komme en gang i halvåret og hilse på elevene. Men vi har også planer om å rekruttere på Lillestrøm og Kjeller.

– HiOA samarbeider med Universitetet i Oslo om ENT3R. De deler Oslo og Akershus mellom seg. ENT3R har også Facebook-side og nettside.

– Er det noe som går igjen som er spesielt vanskelig for de som kommer?

– Ikke noe spesielt. Det kommer an på hvor de ligger i løpet, sier Raymond Pettersen, som også er mentor og ingeniørstudent i energi og miljø i bygg.

– Jeg tror terskelen for å spørre om hjelp er litt mindre på ENT3R enn på skolen. Her kan de spørre om «dumme» ting de kanskje ikke hadde spurt om ellers, sier Sofie.

Flere kan være usikre på hvilke fag de skal velge videre.

– Da prøver vi å forklare at det går helt fint, det går for eksempel forkurs for ingeniørutdanning på høgskolen, og at de ikke trenger velge riktig med en gang. Og vi hjelper dem uansett hvilken retning de har valgt på videregående.

– Det er ikke alle som har kunnskaper om ingeniørfagene, og spør om hvordan vi valgte, hva vi faktisk gjør, hva slags studium vi går på, hvordan valgte vi det, og hvordan valgte vi på videregående, sier Sofie.

Faisal Raja Hussain (17) har kommet til ENT3R fordi han vil ha en del hjelp i fysikk og matte, og noe i kjemi.

Han går andre året på Foss videregående skole med studiespesialisering i realfag.

– Her er det flinke studenter som hjelper til. De forklarer ting på forskjellige måter, slik at man forstår logikken bak, sier Faisal.

– Jeg pleier å være her ofte, og startet for cirka en måned siden.

– Jeg synes det er veldig spennende og morsomt, samtidig som jeg blir kjent med andre elever, og da jobber vi som en gruppe med å forklare ting til hverandre.

– Det er veldig lærerikt å kunne spørre studenter, samarbeide og få hjelp til det viktigste.

Faisal vurderer å utdanne seg til lege eller tannlege, og kanskje ta økonomiutdanning etterpå, slik at han kan åpne sin egen klinikk.

– Hjelper det deg noen skritt videre å delta på ENT3R?

– Det hjelper meg veldig mye, spesielt i fysikken. Hvis jeg trenger hjelp hjemme, kan ikke foreldrene mine noe fysikk. Her får jeg veldig mye hjelp, samtidig som jeg forstår det.

– Jeg tar med meg leksene hit, ellers er det selvarbeid, hvis jeg skal lese noe eller løse forskjellige oppgaver. Det er gjerne avanserte oppgaver som jeg tenker jeg godt kan gjøre, og så får jeg hjelp til det.

– Hvordan fikk du greie på ENT3R?

– Jeg har noen klassekamerater som gikk her før, de fortalte meg om det.

– Foss videregående skole ligger på Grünerløkka. Jeg kommer hit rett fra skolen, for jeg bor ganske langt unna på Vestli.

– Får du gode resultater?

– Ja, på prøver får jeg veldig gode resultater, og det er på grunn av ENT3R. En student på høgskolen hjelper veldig mye til med fysikken på torsdager, på grunn av han har jeg fått en del femmere, sier Faisal.

Mer informasjon

ENT3R på HiOA