HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

- En fare at alle universiteter blir for like

Forskningsrådets nye direktør John-Arne Røttingen var månedens gjest hos dekan Gro Jamtvedt i seminarrekken "Dekanen inviterer" ved Fakultet for helsefag.

Jonas Lange (tekst), Marit Christiansen (foto) Publisert: Oppdatert:
John-Arne Røttingen og Gro Jamtvedt

I 2015 delte Forskningsrådet ut i underkant av åtte milliarder kroner og mottok nesten fem og et halvt tusen søknader. Så det var på ingen måte noen smågutt som gjestet HiOA.

I beste Skavlan-stil intervjuet HF-dekan Gro Jamtvedt Forskningsrådets nye direktør John-Arne Røttingen. Seansen startet med at Røttingen, som begynte i stillingen som ny NFR-direktør 1. mars 2017, fortalte om bakgrunnen for hvorfor han valgte norsk forsknings mest innflytelsesrike jobb. Han kom fra stillingen som direktør for miljømedisin og smittevern ved Folkehelseinstituttet, og er dessuten professor ved Universitetet i Oslo og tilknyttet Harvard University i USA.

Ledet HelseOmsorg 21

John-Arne Røttingen portrett

Den nytilsatte direktøren ledet også arbeidet med strategien HelseOmsorg21. Denne strategien, som ble presentert høsten 2015, ligger som et bakteppe når John-Arne Røttingen og Gro Jamtvedt snakker om helsesektoren.

- Det er spennende å få jobbe med helheten av forskning, forteller Røttingen, som også har jobbet mye med patenter på medisin i et globalt perspektiv.

Ebola og internasjonalt samarbeid

I 2015, etter å ha innehatt en rekke internasjonale helseverv og stillinger, ledet Røttingen en studie hvor en ny ebola-vaksine skulle testes ut. Studien ble gjennomført i Guinea og var et samarbeid mellom Guinea, Verdens helseorganisasjon (WHO), Leger uten grenser og Folkehelseinstituttet. På rekordtid, etter kun ni måneder, fikk de studien publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet. Litt senere, under World Economic Forum i Davos, var han med på å skaffe godt over en halv milliard dollar til utvikling av allment tilgjengelige og viktige medisiner på verdensbasis.

For like?

Gro Jamtvedt portrett

HF-dekan Jamtvedt penset mot slutten inn på HiOAs prosess mot universitetsstatus. NFR-direktøren kom raskt med noen formaninger.

- Hvis alle høyskoler som har søkt universitetsstatus får det, vil vi om kort tid ha elleve universiteter i Norge. Da mener jeg det er svært viktig at alle universitetene har tenkt nøye gjennom hva de vil være, og hva de vil satse på.  Prioritering og differensiering blir ekstremt viktig, både for at utdanningsinstitusjonene skal kunne bevare sin egenart, men også for å sikre utvikling, avsluttet den nye direktøren i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Les mer

Forskningsrådet