HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Grenseløs forskning

HiOA stilte med seks fagmiljøer under årets forskningstorg i Oslo der hovedtemaet var grenser. Bodene med VR-briller var spesielt populære.

Sonja Balci Publisert: Oppdatert:
AFI-boden på Forskningstorget

Fredag 22. september og lørdag 23. september kunne de besøkende på Forskningstorget på Universitetsplassen ta del i ulike forskningsaktiviteter og spennende eksperimenter.

Finnes det grenser i atmosfæren? Er planter grenseløse? Hvordan flytter klima grenser? Har du lov til å ta med deg apekatter hjem fra ferie?

Disse og mange flere spørsmål ble besvart i telt og boder, hvor flere titalls forskjellige utstillere sto klare for å dele sin kunnskap med barn og voksne i alle aldre.

I boden til Institutt for informasjonsteknologi var blant annet HiOA-student Persijn Kwekkeboom, som går tredje året på anvendt data. Bak han var en lang kø med barn som ønsket å prøve VR-briller.

– Med VR-briller kan du se 360 grader rundt deg. Vi har for eksempel en video fra en baseballkamp i USA, og med VR-brillene kan du se som om du er der, forklarer Persijn Kwekkeboom.

– Det er veldig populært. Spesielt for barna. Vi ønsker å vise hvordan teknologi er morsomt, sier han.

Her kunne de besøkende også bygge Lego og få vite mer om det etiske rundt bruk av data.

HiOA-student Persijn Kwekkeboom

VR-teknologi brukes mer og mer

Høgskolen i Oslo og Akershus hadde i alt seks boder på torget i år, og felles for alle bodene var at de tok for seg temaet grenser.

I boden til Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) kunne du også få prøve VR-briller, og diskutere etiske spørsmål knyttet til hvordan hjerneforbedrende teknologi påvirker samfunn, arbeidsliv og mennesker.

– Vi forsker på etiske problemstillinger rundt bruk av hjerneforbedrende teknologi og om folk er klar over usikkerheten ved det. Vi ser på hvordan barn og voksne forholder seg til denne teknologien, sier filosof Anders Braarud Hanssen ved AFI.

Han nevner virtuell virkelighet (VR), en teknologi som gjenskaper et tredimensjonalt miljø. VR kan bli brukt til å forbedre hvordan vi lærer, husker, visualiserer og tenker, og dermed revolusjonere hvordan vi bruker hjernen.

Andre eksempler på slike teknologier er hjernestimulering og «smarte piller».

– Felles for disse teknologiene er at vi vet lite om langtidsvirkninger og hvordan de vil endre samfunnet og oss selv, sier Braarud Hanssen.

– Vi ser at VR kommer til å bli brukt mer i skolen etter hvert. Det brukes blant annet i medisin, blant piloter og ulike yrkesgrupper. Men vi vet lite om langtidsvirkninger av VR. Samtidig vet vi også at vi kan bli kvalm og svimmel hvis vi bruker det for lenge, forklarer han.

Filosof Anders Braarud Hanssen
I boden til Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning
I boden til Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning

Gode besøkstall

HiOA hadde også boder om Gangnam Style – fra viralvideo til kulturfenomen, og om hvordan den kunne bli så populær. Det handlet også om nettvaner, deling og sosial markedsføring.

Forskningstorget er det største arrangementet under de landsomfattende Forskningsdagene i september, hvor målet er å vise fram noe av det Norges fremste forskere arbeider med i dag.

– Vi ønsker at folk skal få se at dette er kjempegøy og spennende, sier Eivind Norum, som er prosjektleder for Forskningstorget.

– Temaet i år er veldig aktuelt og handler om alt fra flyktningestrømmer til klimaendringer, forteller han, og legger til at årets forskningstorg ble godt besøkt.

Forskningstorget i Oslo arrangeres av Universitetsalliansen Oslo som består av Høgskolen i Oslo og Akershus, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Universitetet i Oslo.

Caroline Strømlid