HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Hederspris til Lars Grue

Lars Grue forsker ved NOVA/HiOA har blitt tildelt Norges handikapforbunds hederspris 2015 for sin innsats for funksjonshemmedes likestilling i samfunnet.

Halvard Dyb Publisert: Oppdatert:
Lars Grue, forsker ved NOVA (695X390)

Prisutdelingen fant sted på Thon Hotel Arena i Lillestrøm lørdag 13. juni.

Har satt varige spor

I Handikapforbundets begrunnelse står det blant annet at Grue får årets hederspris for sin brede akademiske forskning. Hans forskningsbaserte virksomhet har satt tydelige og varige spor både i kunnskapen om funksjonshemmedes situasjon i samfunnet og i politikken om og for funksjonshemmede.

Forbundsleder i Norges handikapforbund, Arne Lein, trekker fram temaene inkludering, normalitet og levekår når han skal beskrive Lars Grues innsats på funksjonshemmedeforskningens felt.

̶  Dette er innfallsvinkler som først og fremst dreier seg om hvordan mennesker og samfunn har det, og hvordan situasjonen for minoriteten best kan beskrives og forklares. Det har gjort at Lars Grue i sitt arbeid har fått en naturlig, og jeg vil si sterk, kontaktflate mot funksjonshemmedes organisasjoner, nettopp fordi hans forskning har vært både praktisk og anvendbar i organisasjonenes eget påvirkningsarbeid, sier han.

Kåre Hagen, direktør ved NOVA (400X250)

NOVAs direktør Kåre Hagen har følgende kommentar til prisutgivelsen:

̶  Dette er en meget velfortjent oppmerksomhet etter en stor innsats for å skaffe et kunnskapsgrunnlag for den offentlige politikken på dette viktige området. Og vi er svært glade for at Grue fortsatt er en aktiv nestor i vårt fagmiljø.

̶  Jeg er selvsagt veldig glad for dette, sier prisvinner Grue. - Dette betyr vel at det jeg har drevet med i mange år, blir sett på som nyttig for dem det gjelder. Mer generelt var det morsomt at de ga prisen til en fra forskerverdenen og dermed viser at de verdsetter oss.

̶  Jeg er også takknemlig for at jeg har fått anledning til å fortsette på NOVA litt til . Jeg ønsker fortsatt å bidra til feltet og samtidig ha friheten til å skrive om temaer jeg selv velger og på måter jeg selv liker, avslutter han.

Om prisvinneren

Lars Grue har lang fartstid som forsker, først ved INAS og siden 1996 ved forskningsinstituttet NOVA, som nå er en del av Høgskolen i Oslo og Akershus. Livssituasjonen til unge fysisk funksjonshemmede, deres sosiale tilhørighet, selvbilde og livskvalitet, har vært en rød tråd i Grues forskerkarriere. De senere årene har han også vært opptatt av overgangen fra ungdoms- til voksenliv.

Om prisen

NHFs hederspris tildeles personer eller organisasjoner som på særlig måte har arbeidet for likestilling av personer med nedsatt funksjonsevne. Prisen deles bare ut hvis sentralstyret finner en verdig mottaker av den.

Det er fjerde gang prisen deles ut. Tidligere prisvinnere er SV-politiker og stortingsrepresentant Karin Andersen, friluftsmann og programleder for "Ingen grenser" Lars Monsen og Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite.

Les om forskningen til Lars Grue