HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Makeriet gjør det mulig

På Makeriet kan du utvikle gode idéer til produkter i samarbeid med andre.

Olav Johan Øye Publisert: Oppdatert:

Makeriet på HiOA har 3D-printere, loddestasjoner, mikroskop og andre verktøy for å utvikle smarte idéer og komme i gang med prosjekter.

Deltakerne arbeider på tvers av fag, med selvdefinerte oppgaver innen håndverk, digitale verktøy, design, CAD, bygging, elektronikk, programmering, biohacking, e-tekstiler og 3D-printing.

Markeriet Evin Güler

Det er åpent for studenter, oppfinnere, kunstnere, rakettforskere for den saks skyld, og andre interesserte.

HiOA fikk Makeriet høsten 2016, i USA har såkalte makerspaces lengre tradisjoner.

– Jeg tok et studieår i USA, og ble kjent med makerspace-kulturen der, forteller overingeniør Evin Güler, som tok initiativet til Makeriet.

– Der er makerspaces vanlig. Folk ser mulighetene, vil gjøre sitt beste og prøver å nå toppen. De er litt lykkejegere, og det er naturlig for dem å tenke nytt, og lage eller starte noe.

Makerspace-kulturen ble kjent da MAKE Magazine begynte å komme ut. I følge Norway Makers var det i september 2016 hele 37 makerspaces i drift i Norge, 15 flere enn for bare et år siden.

– Potensialet er stort på Fakultet for teknologi, kunst og design, fordi vi har folk både teknologer, kunstnere og designere, mener Evin Güler.

– På Institutt for maskin, elektronikk og kjemi hadde vi et rom som kunne brukes mer optimalt. Jeg søkte derfor om strategimidler til å starte et makerspace sammen med førsteamanuensene Anders Petter Andersson og Peyman Mirtaheri.

– Vi fikk pengene, og startet et pilotprosjekt for å «kickstarte» en maker-kultur der man kunne lage ting fra bunnen av, jobbe tverrfaglig og lære noe man ellers ikke lærer på høgskolen.

Bilde fra soppdyringskurs

Makeriet er for dem som vil jobbe med hendene, og samarbeide med andre med forskjellig bakgrunn.

Det kan dreie seg om tverrfaglige temaer, som for eksempel «brain computer interface» og «artificial intelligence».

– Makeriet var først for ingeniørstudentene i maskin-, elektronikk- og bioteknologi og kjemi, og nå ser vi maskiningeniørstudenter som er interessert i elektronikk og programmering, elektronikkstudenter som er interessert i kjemi, og kjemistudenter som lærer seg lodding eller kretskort-design.

– Så har vi fått med oss studenter fra produktdesign og mote og produksjon, blant annet på kurs i 3D-printing, og studenter fra Universitetet i Oslo.

– De som er med har virkelig fått motivasjon til å gjøre noe mer enn det de lærer på studiet sitt, og kan dermed skille seg ut fra sine studiekamerater.

– Det er deilig å se at studentene er mer åpne for ting de ikke lærer i studiene, og ikke er så vant med.

– Lærere og ingeniører er med i diskusjonene, og du kan møte teknologer, kunstnere og designere med erfaring fra feltet, som vet hvilke problemer som finnes. Her kan man finne hverandre og løse litt større utfordringer.

– Hvordan har dere fått deltakere?

– Vi har en nettside, mekke.makeri.no, og bruker Facebook-gruppen HiOA Makerspace til å lage events. Deltakerne har også spurt sine egne venner og klassekamerater om de var interessert i kursene vi hadde.

På nettsiden mekke.makeri.no kan du gå inn og lage din egen profil, der du kan legge ut egne ferdigheter og profilere deg selv og prosjektene du jobber med.

– Vi prøver å lage et nettverk av studenter og ansatte som vil dele sine egne erfaringer, og på den måten bli mer synlige blant andre studenter.

– Med pengene vi har fått har jeg ansatt tre ingeniørstudenter som jobber med rekruttering, nettsider, kurs, engasjere kursholdere og skape aktivitet.

– Vi håper etter hvert å kunne utvide og flytte til et større rom, med plass til større maskiner.

– Tilbakemeldingene vi har fått er bare positive.

– I starten var det mange som ønsket seg utstyr, og vi så mangler, men etterhvert som vi har kjøpt inn ting, blir de mer og mer fornøyd. 3D-printing og elektronikk er veldig populært. Vi prøver å få inn mer kjemi-ting, det krever litt mer infrastruktur.

– Ting flyter mye lettere når vi har det vi trenger for å lage noe.

– Du kan være på Makeriet fritt på ulike tidspunkt, og alt utstyr er tilgjengelig. Alle kan bruke 3D-printeren og loddestasjonen hvis de fått opplæring. Og superbrukerne er der om det er noe du lurer på.

Frammøtet er bra, og det koster ikke noe å være med.

Planen er å gjøre Makeriet mye større med deltakere fra for eksempel lærerutdanningen, helsefag og økonomi på HiOA, og folk utenfra høgskolen.

– Vi vil gjerne koble Makeriet til rekruttering av nye studenter, ”Jenter og teknologi”, produktutvikling og innovasjon. Det kan være interessant å få inn bedrifter med problemer som studentene kan bidra til å løse.

– Vi prøver å være nysgjerrige og ta tak i folk, og få dem til å dele litt av sin egen kunnskap.

– Det er kunnskapsdeling vi driver med, det skal være lav terskel for å komme inn, det er nok å være interessert.

– Det er derimot en fordel om du er litt selvdreven, har egne ideer, skaper egne prosjekter, tar kontakt med folk, og kanskje vil drive litt entreprenørskap.

– Når du ser på det som dere har begynt med her, ligner det mye på det du har sett i USA av makerspaces?

– Da jeg så makerspacene i USA, ble jeg mer klar over hvor viktig det er at studentene får god selvtillit og bedre innsikt i hvordan ting fungerer i verden, og hvordan man kan utvikle produkter fra et ingeniørperspektiv.

– Jeg tror ellers det er mange kulturelle forskjeller mellom Norge og USA. Å vandre så langt av garde er kanskje ikke vanlig i Norge, heller ikke å ta seg ut i noe ukjent. Vi har hatt oljen ganske lenge, det har vært trygt, nå bør vi kanskje bli flinkere til å utforske andre industrier og sektorer.

– I desember vil Makeriet være et leserom hvor man kan koble av fra eksamenslesing, og man kan kanskje bruke 3D-printeren til å lage en julegave. Jeg har tenkt å ha en «print en julegave»-kveld.

– I januar begynner vi igjen med flere kule og interessante kurs og events, sier Evin Güler.

Mer informasjon

HiOA Makerspace (Facebookgruppe)