HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Sammensveiset miljø

– Maskiningeniørstudiet var veldig motiverende, med et sammensveiset miljø, sier Jon-Vetle Lunden, som tok forkurset først.

Olav Johan Øye Publisert: Oppdatert:
Bilde av Jon-Vetle Lunden

Han er en av to avgangsstudenter som ble best på maskiningeniørstudiet i 2016.

 Jeg jobbet jevnt, og bestemte meg for at hvis jeg skulle ta maskiningeniørstudiet, skulle jeg i alle fall legge en innsats i det, svarer han når vi spør om hvordan han har fått så gode resultater.

– Jeg brukte mye tid på høgskolen hver dag, og var opptatt av å gjøre det nøye. Sette meg skikkelig inn i ting, og ikke bare ta letteste vei.

– Når jeg var på høgskolen, satt jeg som regel sammen med noen og jobbet. Jeg satte av visse dager til visse fag, men ut over det hadde jeg ikke noen struktur eller plan. Jeg bare jobbet jevnt og brukte mye tid.

– Har du noe råd å gi til andre som vil oppnå gode resultater?

– Noen er veldig fokuserte på å lære det de trenger til eksamen. Men jeg har alltid fokusert på ikke å ta raskeste vei, og det er mye mer fleksibelt hvis det kommer ett eller annet uforutsett på eksamen.

– Det høres på en måte opplagt ut at du må lære deg hele pensum, men det hjelper i eksamenssammenheng.

– Hvorfor valgte du maskiningeniørstudiet?

– Jeg tok forkurs til ingeniørutdanning først, og hadde egentlig planer om å ta elektro. Men så var jeg med på en omvisning, og der gjorde en lærer på maskiningeniørstudiet, Arne Henriksen, et godt inntrykk. Han var flink til å selge studiet.

– Det var også en annen student jeg samarbeidet med på forkurset som valgte det samme studiet.

– Hvordan var det å ta forkurs?

– Jeg har veldig god erfaring med det. Det var intenst å ta pensum for hele matten fra videregående, men jeg trivdes godt med det. Jeg var veldig fornøyd med lærerne.

– Jeg hadde studiekompetanse fra før av, så jeg trengte ikke å ta norsk og engelsk. Det var ikke fullt så travelt for meg som for mange av de andre, og jeg kunne fokusere på realfagene.

– Hva slags utdanning hadde du før du begynte på forkurset?

– Jeg arbeidet litt i barnehage. Jeg tok også noen emner innen idéhistorie.

– Jeg hadde noen enkeltemner i matte fra videregående, men ikke nok til å begynne direkte på et ingeniørstudium. Derfor tok jeg forkurs.

– Hvordan var det å ta maskiningeniørstudiet på HiOA?

– Maskiningeniørstudiet motiverende. De var de gode til å lage et sammensveiset miljø.

– Inntrykket er at det er tettere miljø på maskiningeniørstudiet enn på mange av de andre studiene. De har arbeidet mye for at femte etasje skal være reservert for maskin. Der er de fleste samlet, og du møter de andre studentene i gangene.

– Vil du råde andre til å ta det samme studiet som deg?

– Ja, absolutt. Det er et lærerikt og bredt studium, som er bra lagt opp. Det er ikke det mest teoretiske studiet, men du kommer innom mange ulike områder.

– Det som er veldig bra, er kontakten med lærerne. Det er ingen terskel for å kunne snakke med dem, om du lurer på noe.

– Hva har du skrevet bacheloroppgave om?

– Jeg skrev bacheloroppgave om hydraulikk og styring, om et nytt hydraulikksystem og styringsanlegg til en tidevannssluse, med Bosch Rexroth som oppdragsgiver.

– Hvordan gikk det?

– Det gikk bra. Det var et gruppesamarbeid mellom fire studenter. Det var veldig lærerikt å jobbe så intenst og så lenge sammen i en gruppe.

Illustrasjonsbilde fra bacheloroppgave

Jon-Vetle Lunden er fra Sandnes i Rogaland.

Mer informasjon

Maskiningeniørstudiet på HiOA

Forkurs til ingeniørutdanning