HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Studenter på internasjonalt program i England

Daniel-Andre Mayhuiri Portillo og Marianne Sæther Langseth er to av totalt ti andre-års vernepleierstudenter som tidligere dette semesteret deltok i programmet «Future Professionals 2016» ved University of Hertfordshire i England.

Nick Moe Pryce Publisert: Oppdatert:
Gruppe2 695x390

I ti dager jobbet studenter og lærere fra England, Skottland, Sverige, Romania og Norge sammen om å lage gode tiltak for barn og unge med kompleks og sammensatte funksjonshemminger.

Vi er unike …

De norske studentene fikk oppleve til dels forskjellige tilnærminger til problemstillingene de jobbet med. I tillegg til de norske vernepleierne var de andre deltakerne nemlig learning disability nurses fra England og Skottland og spesialpedagoger fra Sverige og Romania.

Daniel 278x278

Daniel forteller at det ikke var så lett å forklare hva en norsk vernepleier er.

-Det tok lang tid før de skjønte helt hva vi gjør. Engelske og skotske studenter forstår hverandres system, og de svenske og rumenske jobber ganske likt mens vi skilte oss ut. Adferdsanalyse er for eksempel en stor del av vårt arbeid mens de andre brukte dette i mindre grad.

Marianne tar opp tråden:

-Settingen er en annen for oss. Vi jobber mest i boliger mens de andre tenkte mer på pedagogikk eller som sykepleiere. Vernepleierutdanningen fremsto som ganske unik for Norge.

… men er vi bedre?

-Det store «wow» for de andre studentene var da de hørte hvor høy bemanning vi har i Norge, sier Marianne.

Mens en-til-en tjenester er vanlige i Norge, i Romania har de selvsagt betydelig mindre ressurser. Men Marianne sier at hun ble inspirert av hva rumenske kolleger får til:

-Selv om Romania ligger bakerst på stien, har det vært en voldsom utvikling i yrket de siste årene. Det må være kjempespennende å være med i begynnelsen av noe.

Hun legger til at uansett settingen sine internasjonale medstudenter jobber i, er både brukeren og samarbeid med foreldre absolutt i fokus.

Litt utvekslingsstudenter

Marianne 278x278

Begge studentene roser opplegget som de var med på med buddygrupper, sosiale aktiviteter og fine rom på et hotell i nærheten av universitetet.

Marianne forteller at de fikk en ordentlig studentopplevelse:

- Det var forelesninger og gruppearbeid og det at alt var på engelsk var en utfordring når du er vant til å tenke på norsk. Vi tilbrakte tid på campus og fikk med oss mye av hverdagen til engelske studenter. Vi var ikke bare på besøk!

- Det ga meg en fin forsmak på det å være utvekslingsstudent, legger Daniel til.

Bygget nettverk

Marianne og Daniel var takknemlige for muligheten de fikk til å jobbe tverrfaglig og bygge nettverk med studenter fra andre land.

- Det var interessant å se på hva vi gjør i et europeisk perspektiv. Det var gøy å bli tatt ut av kontekst – ikke bare å sitte her på toppen av kloden og tenke at vi er best, sier Marianne.

Gruppe 695x390

Om programmet

Temaet for programmet er utviklet i et Erasmus+ strategisk partnerskap som bachelor i vernepleie på HiOA har med University of Hertfordshire, Edinburgh Napier University, Stockholm universitet og University of Oradea i Romania. Ti HiOA-studenter har deltatt i programmet hvert år siden 2011.

Hva sier læreren?

Les hva Høgskolelektor Turid Nondal på Institutt for atferdsvitenskap sier om programmet.

Internasjonalisering - blogg