HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English

Teknologikompetanse fra HiOA former samfunnet

Norges behov for IKT-kompetanse er omtrent umettelig, og et stort antall IKT-bedrifter viser til mangel på kompetanse som det største hinderet for videre vekst. Det vil HiOA og IBM gjøre noe med.

André Almås Christiansen Publisert: Oppdatert:
Prorektor Morten Irgens og direktør i IBM Norge, Arne Norheim, signerer kontrakt for samarbeid. Irgens peker smilende på Norheim, og Norheim siler tilbake.

Høgskolen satser stort på teknologi, og dekan på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) forklarer hvorfor.

– Norge står overfor en omstilling av en hittil ukjent dimensjon. Når myndigheter og næringsliv ser på utfordringene som ligger foran oss, er det to innsatsområder det pekes på: kompetanse og teknologi. Det gir oss et ansvar for å levere. Og vi må levere høy kompetanse, og vi må levere det raskt, sier dekan på TKD, Egil Trømborg.

Simula Research Laboratory

Tilknyttet denne satsingen, har høgskolen inngått et samarbeid med Simula Research Laboratory, som er Norges sterkeste forskningsmiljø i anvendt informatikk. Målet er å bygge en doktorgradsutdanning og et forskningssenter av internasjonal kvalitet. Det vil gi IKT-miljøet ved HiOA et fullstendig utdanningsløp og et forskningsmiljø i verdensklasse.

– Samarbeidet med Simula er til stor motivasjon og inspirasjon for oss, og det er en anerkjennelse for våre sterke utdanningsmiljøer. Det beste forskningsinstituttet i landet innenfor anvendt IKT ser på oss som en naturlig partner når de vil utvide virksomheten sin.   Det mener vi er en perfekt match, og sammen skal vi drive utdanning og forskning på høyeste nivå, sier Trømborg.

Egil ser smilende mot kamera, ikledd dressjakke og skjorte. Han står men hendene bak ryggen i en øvre etasje på HiOA.

Kognitiv og kunstig intelligens med IBM

Noen få dager etter påsken signerte prorektor, Morten Irgens, og administrerende direktør i IBM Norge, Arne Norheim, en samarbeidsavtale som vil gjøre høgskolen til landets første og eneste utdanningsinstitusjon som får tilgang til verdensledende teknologiressurser i kognitiv og kunstig intelligens. Norheim skrøt stort av HiOA i anledning signeringen som etablerer et såkalt Collaborative Innovation Center.

– Vi opplever at HiOA er mye mer fremoverlent enn andre læringsinstitusjoner i Norge. Her skjer det noe, og her blir ting gjort, kommenterte Norheim til Khrono.

IBM er en tradisjonsrik amerikansk teknologibedrift med virksomhet i mer enn 170 land, og er blant verdens største bedrifter med nesten 380 000 ansatte. IBM står bak mye av utviklingen vi kjenner innenfor datateknologi. Irgens forklarer hvorfor IBM er en passende partner for høgskolen.

– HiOA skal være arbeidslivsnære og offensive i vår virksomhet, og et samarbeid med en av verdens ledende teknologibedrifter er perfekt i så måte. IBM har vist hvor gode de er til å tilpasse seg til, og skape nye markeder, og dette er innsikt som våre studenter også vil måtte ta med seg ut i et omskiftende arbeidsliv, sier Irgens.

Studentene samarbeider med bedrifter

Studentene som var tilstede ved signeringen, var også svært engasjerte og positive til at IBM nå blir en aktiv part i å utvikle HiOAs teknologipillar.

– Det å få muligheten til å bruke teknologiplattformer som IBMs Bluemix i studiet, og kunne få arbeide på lag med dem om aktuelle og relevante problemstillinger knyttet til faget er veldig spennende, sier Kristian Munter, som studerer anvendt datateknologi ved HiOA.

Sammen med Andreas Jacobsen, bidrar Munter som studentambassadør for studiet, og var senest på The Gathering i Vikingskipet for å lokke elever til å søke på IKT-studier ved høgskolen.

– Denne type samarbeid som gjør at vi som studenter kan komme tett på bedrifter og få mulighet til å teste og forstå det nyeste og kuleste av dagens teknologi, øker både motivasjonen og interessen for faget. Forhåpentligvis vil det også gjøre oss enda mer attraktive på arbeidsmarkedet, legger Andreas Jacobsen til.

Teknologi er antatt å ville bidra til omveltninger i omtrent alle sektorer og bransjer, og for HiOA er mulighetene for tverrfaglige satsinger med blant annet helse og utdanning mange. HiOA blir universitet i 2018, og universitetets utdanning og forskning i teknologi skal være av det beste og mest arbeidslivsnære man kan møte.