HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

meny
søk
English
Tannteknikk

Tannteknikk

En tanntekniker lager tannerstatninger til pasienter som har skadet eller mistet tennene sine. Bachelorstudiet er et helseteknisk håndverksfag som krever gode manuelle ferdigheter, teknisk innsikt og god form- og fargesans.

Om studiet

Gjennom tannteknikerstudiet lærer du deg manuelle ferdigheter og teoretisk kunnskap, slik at du selvstendig kan designe og framstille enkle tannerstatninger.

Bachelorstudiet er lagt opp med like mye tid til praktisk ferdighetstrening på laboratoriene som til teori. I tannteknikerprofesjonen er praktiske ferdigheter en forutsetning for effektiv produksjon og yrkesutøvelse. 

Les mer om innhold og organisering.

Vi benytter i dag mer og mer digitalisering til deler av eller hele fremstillingen. Det brukes mange ulike maskiner og utstyr til produksjonen. I tillegg må du klare å se, kopiere og gjenskape form og farge, men du behøver ikke å være kunstner.

Du må lære deg å kjenne tennenes og munnhulens anatomi, og hvordan bittet og musklene innvirker på kjevens funksjoner. I tillegg må du tilegne deg kunnskap om de dentale materialenes egenskaper. Om ønskelig kan du ta et forkurs i kjemi.

Har du lyst til å prøve?

Har du lyst til å finne ut mer om studiet, er du velkommen til å prøve deg som tanntekniker for en dag.

Bekledning

Av helse-, miljø og sikkerhetsmessige årsaker stilles det spesielle krav til bekledning og det innvilges ikke fritak fra disse kravene.

E-læring

På Fakultet for helsefag (HF) jobber vi med å bygge opp digitale undervisningsressurser.

Lukk

Søknad og opptak

Søknadsfrist

15. april - ordinær søknadsfrist.
1. mars - søknadsfrist for enkelte søkergrupper, se sidene til Samordna opptak.

Det tas ikke opp nye studenter i 2019.
Neste opptak blir i 2020 og 2021.

Poenggrense ved siste opptak

Ordinær kvote: 49,1
Kvote for førstegangsvitnemål: 38,6

Opptakskrav

Generell studiekompetanse / realkompetanse.

Søk med studiekode

215 705

Studieinformasjon

Fakta

Bachelorstudium i tannteknikk August 2020 180 3 år, heltid Pilestredet, Oslo Undervisningen foregår på norsk/annet skandinavisk språk eller engelsk 24 Semesteravgift: 840 kroner.
Denne består av en semesteravgift til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og kopiavgift.
Ekstra materiellavgift (startpakke) 1. semester: 5000 kroner.

Mer om studiet

Er du en ny eller eksisterende student? Gå inn på student.hioa.no for mer informasjon. Her finner du også alt om studiestart for ditt studium.

Kontakt

Administrativt:

Jobbmuligheter

Som tanntekniker må du kunne se og gjenskape riktig form og farge slik at tannerstatningen du lager harmonerer med pasientens opprinnelige tenner.

Les mer om jobbmuligheter

Tannteknikeren arbeider på oppdrag fra tannlegen og får et avtrykk av pasientens munn som grunnlag for å framstille tannprotesen.

Jobbmulighetene i Oslo-området er ikke så verst, og de er enda bedre utover i landet. HiOA er alene om å tilby tannteknikerutdanning i Norge og derfor kommer studentene våre fra hele landet.

Tannteknikeren har ansvar for at tannerstatningen holder forsvarlig kvalitet både når det gjelder design og materialbruk. Kunnskap om dentale materialers egenskaper er nødvendig for utøvelse av arbeid.

Velger du å studere tannteknikk, kan du etterpå arbeide på et tannteknisk laboratorium eller i tannhelseteam sammen med tannleger og annet tannhelsepersonale. Arbeidssted kan være i private laboratorier, i det kommunale tannhelsetjenesten, eller i undervisningsstillinger ved universiteter eller høyskoler.

Med utdanning som tanntekniker har du gode muligheter for å starte ditt eget firma.

Hvem passer yrket for?

Du må ha evnen til å sitte stille og konsentrere deg mens du jobber. Yrket passer for eksempel for de som synes det er gøy å lage ting, og har sans for både estetikk og håndverk. Hvis du liker å fikle og finpusse på noe til resultatet er perfekt kan kanskje tannteknikk være midt i blinken.

HiOA hjelper deg med å bli karriereklar

Lukk
Bjarte Ingvaldsen (31) som jobber med en tannprotese

Håndverksfag for estetikere med teknisk innsikt

Bjarte har ikke angret på studievalget. Tvert imot.

Ti tips til studiesøkere

Usikker på hva du skal studere?

Publisert: Oppdatert: