HiOA har blitt OsloMet – storbyuniversitetet. Les mer om hva det har å si for deg.

Politikk og samfunnsutvikling
Gro Sandkjær Hanssen, forsker ved NIBR, OsloMet
Vil flytte makta nærmere folket
– Disse forslagene skaffer oss nok ikke så mange venner i statsforvaltningen. Det sier OsloMet-forsker Gro Sandkjær Hanssen, som sitter i ekspertutvalget for regionreformen. Hvis utvalget får det som de vil, flyttes mer av den politiske makta i Norge nærmere innbyggerne.
Velferd og arbeidsliv
Illustrasjonsbilde: Kvinne alene i et rom
– Barnevernet må lytte til Facebook-protester
I forskjellige protestgrupper på Facebook får barnevernet hard medfart. OsloMet-forsker Edda Stang har forsket på Facebook-gruppene og mener de kan ha viktige innspill til barnevernspolitikken.
Forbruker
illustrasjon av klær på snor
Klærne dine påvirker miljøet mer enn du tror
Til tross for store miljøbelastninger i produksjonen er likevel bruken av klær viktig for den totale miljøbelastningen fra klesforbruket. En ny rapport oppsummerer den globale kunnskapen om bruk av klær.
Skole og utdanning
Hva skal til for å ta en doktorgrad?
At stipendiatene skal bli ferdige på tiden fremmes stadig oftere som et krav. – De som utdanner stipendiater må gjøre noe annerledes hvis dagens stipendiater skal fullføre, sier professor.
Barn og unge
Gutt står foran vegg. Foto: colourbox.com
Derfor er ungdom blitt mindre voldelige
Voldsbruken blant ungdom er halvert i løpet av de siste årene. En viktig forklaring til dette er at ungdom drikker mindre alkohol, viser en ny studie utført av forskere ved NOVA på OsloMet.
Helse
Annette Sørlie Stray og datteren Ella på 1,5 år.
Stadig færre føder naturlig
De siste 20 årene har andelen fødsler med bruk av medisiner eller inngrep økt. – Det har aldri vært tryggere å føde, likevel virker stadig flere kvinner bekymret for det, sier OsloMet-professor Ellen Blix.
Politikk og samfunnsutvikling
Flere byer jobber nå for å få mer byliv i sine sentrumsområder.
Slik skal byene få mer liv i sentrum
Flere norske byer har de siste tiårene gjennomgått transformasjoner som har resultert i sentrumsdød. Nå tar flere grep for å snu utviklingen. Forskere ved OsloMet har sett nærmere på hvordan Bodø, Drammen, Fredrikstad og Tromsø jobber med temaet.
Velferd og arbeidsliv
Eldre mann med bart på jobb på lager. Foto: colourbox
Kva skjer dersom fleire jobbar til dei blir 70?
Langt fleire kan jobbe fram til dei blir 70 utan at det går ut over frivillig arbeid eller familieomsorg, meiner NOVA-forskarar.
Skole og utdanning
- Sykepleierutdanningen ved OsloMet – Storbyuniversitetet har hatt rett under 90 prosent kvinnelige studenter. For både sykepleierutdanningen og barnehagelærerutdanningen er andelen kvinner påfallende stabile, sier forsker Jan Messel.
- Menn kan endre at utdanningssystemet er kjønnsdelt.
De norske utdanningene er kjønnsdelte. Mennene må ta tradisjonelle kvinneutdanninger for at det skal skje en endring, sier forsker.
Skole og utdanning
Lærerstudent Annette Aarup utenfor Fyrhuset
Bør du velge utdanning med hodet eller hjertet?
– Både fornuft og følelser er viktig når du velger høyere utdanning, sier utdanningsforsker. OsloMet-student Annette Aarup (23) valgte mest med hjertet.
Barn og unge
Alvorlig jente i klasserom. Foto: Jörgen Wiklund/Scandinav
Den skjulte mobbingen skolene ikke ser 
Fire av ti som blir mobbet sier at de voksne ikke visste om det. – Dette er svært høye tall, og det er nedslående at de er uendret fra i fjor, sier NOVA-forsker Ingunn Marie Eriksen ved OsloMet.
Forbruker
illustrasjon jente som aker
Slik kler du deg i kulda
– En lett og varm påkledning som gjør det morsomt å bruke kroppen og dermed er med på å skape varme, er å foretrekke, sier SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp.
Helse
Ungdom på russebuss. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Ny studie: Skolen har mye å si for ungdoms alkoholbruk
Alkoholforbruket er høyest på de skolene i Oslo hvor russetiden står sterkt og der mange av elevene har foreldre med høy utdanning og inntekt, ifølge fersk forskning fra OsloMet – Storbyuniversitetet.
Helse
Eldre kvinne på sykehjem
Får ikke nødvendig trening på sykehjem
– Det er trist å se at de fleste sykehjemsbeboere lever et passivt liv, sier forsker Birgitta Langhammer ved OsloMet – Storbyuniversitetet.
Barn og unge
Familie på fire med sykler
Så mye koster barna deg
Det koster fort over 20.000 kroner i måneden å drifte en familie på to voksne og to barn, ifølge SIFOs referansebudsjett. Eyvind og Kjerstin Danielsen er opptatt av å begrense forbruket sitt, og har flere gode sparetips.
Helse
Kvinne som jogger i vinterlandskap
Slik får du en sunn og aktiv start på det nye året
HiOA-forskere gir sine beste mat- og treningsråd for 2018.
Politikk og samfunnsutvikling
Østlandet har store muligheter for innovasjon
Store muligheter for innovasjon på Østlandet
Norge står ovenfor store omstillingsutfordringer knyttet til globalisering, det grønne skiftet og nye teknologier, men om vi utnytter og utvikler vår fortrinn har vi svært gode muligheter for å utvikle nye bærekraftige næringer og jobber. Det viser en rapport fra forskere ved HiOA.
Helse
Kjøttmiddag
- Når vi kommer til jula blir det «forbudte» normen
- Det er interessant å se at selv om nordmenn har blitt veldig opptatt av helse og sunnhet, så bruker vi mer penger enn noensinne på kjøtt, alkohol og brus i julen, sier matforsker.
Forbruker
illustrasjonsbilde julegaver
Nye julegavetrender: Kan det bli tomt under juletreet?
Det blir mer populært å gi opplevelser og brukte og selvlagde julegaver. Nye gavetrender kan gjøre haugen under juletreet mindre.