Kjøring på vinteren kan være krevende og byr på helt andre utfordringer enn ellers på året.
Her er fem enkle tips som gjør deg til en tryggere sjåfør om vinteren.

Kai Andre Fegri er høgskolelektor ved trafikklærerutdanningen ved HiOA på Kjeller, og har følgende tips til sjåfører på glatt føre:

Tips 1 - Hold avstand


Det enkleste og tryggeste du kan gjøre er å holde god avstand til bilen foran deg. På vinterføre kan det være ekstra glatt og da anbefales det å holde minimum 5 sekunder avstand. Finn enkelt ut din avstand til bilen foran ved å telle «1001, 1002, 1003, 1004, 1005».

Tilpass hastigheten.

Tips 2 - Planlegg kjøringen

Ta deg god tid og kjør etter forholdene - ikke kjør etter klokken! Ha blikket langt fremme i veibanen. Da får du overblikk over trafikken og kan tilpasse farten.

Det er ingen vits å kjøre fort bare for å ligge rett bak en annen bil.

Tips 3 - Bremsetest

Er du usikker på føret? Ta en bremsetest. Det er ikke alltid at man kan se hvor glatt det er. Før du tar en bremsetest, se at det ikke er trafikk bak deg. Trykk så hardt på bremsen. Du vil da få et godt inntrykk om hvor glatt føret er. 

Hvis det er krevende kjøreforhold bør du ta flere bremsetesten i løpet av kjøreturen. Spesielt når veibanen endrer seg (for eksempel fra bykjøring til landeveiskjøring o.l.).

Tips 5 - Dekkmønster

Sørg for å ha gode nok dekk. Bruk en mønsterdybdemåler eller tommestokk og mål dybden på mønsteret i dekkene dine. Det er krav om 3mm dybde, men det anbefales at det er minimum 5mm dybde på vinteren.

Tips 5 - Lufttrykk

Korrekt lufttrykk i dekkene dine vil gjøre at dekkene får bedre kontakt med underlaget. Dette vil gjøre kjøreturen tryggere. 

Anbefalt lufttrykk finner du som regel i karmen på døren din eller i instruksjonsboken til bilen din. 
Mange bensinstasjoner har oversikt over forskjellige bilers korrekte lufttrykk der hvor man fyller og kontrollerer luft.

Ønsker du å bli blant landets dyktigste sjåfører, og jobbe som trafikklærer? Les mer om trafikklærerutdanningen på HiOA her

Publisert 22.11.2017

Slutt